A IX.-es diákok osztályokba beosztásának kritériumai (2022–2023-as tanév)

A tanügyi törvény, a belső rendszabályzat, a 2022/2023-as felvételi országos módszertana (Anexa nr. 4. la ordinul ME nr. 5150/30.08.2021, art.7., 8.) és a vezetőségi tanács 162/2022. 07. 11. határozata alapján a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatósága a kilencedik osztályokba felvételt nyert diákokat a következő kritériumok szerint fogja az osztályokba beosztani:

  • IX. A osztály: Természettudományok – intenzív angol szak, IX. B osztály: Természettudományok – intenzív angol/német szak (110-es kóddal rendelkező osztályok) – az országos számítógépes elosztás után ezekre a szakokra felvételt nyert diákok a felvételi országos módszertana szerint a beiratkozáskor kifejezhetik igényüket, hogy az intenzív angol vagy az intenzív német szakok közül melyiken szeretnék folytatni tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik szakon (intenzív angol: 39 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Természettudományok – intenzív angol szakra jelentkezők száma meghaladja a 39-et, akkor a nyelvvizsgát angol nyelvből szervezzük. A nyelvvizsgán az első 39 diák nyer felvételt az angol szakra. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 39) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) és a mellékelt ábra alapján lesznek beosztva a IX. A és IX. B osztályokba az intenzív angol szakra. Abban az esetben, ha az intenzív német szakra jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német szakra, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német szakra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a szakot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 39. hely után teljesítenek. Ha a beiratkozás után 39 diák igényli az intenzív angol szakot és 13 az intenzív német szakot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, azt a felvételi átlaga alapján beosztjuk arra a szakra (természettudományok – intenzív angol vagy természettudományok – intenzív német), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak.
  • IX. C osztály: Természettudományok szak (111-es kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. C osztályban folytatják tanulmányaikat további vizsga nélkül.
  • IX. D osztály: Társadalomtudományok – intenzív angol/német szak, IX. F osztály: Társadalomtudományok – intenzív angol (113-as kóddal rendelkező osztályok) – az országos számítógépes elosztás után ezekre a szakokra felvételt nyert diákok a felvételi országos módszertana szerint a beiratkozáskor kifejezhetik igényüket, hogy az intenzív angol vagy német szakok közül melyiken szeretnék folytatni tanulmányaikat. A beiratkozás után, ha valamelyik szakon (intenzív angol: 39 hely, intenzív német: 13 hely) az igénylések meghaladják a helyek számát, akkor a diákok beosztása egy nyelvvizsga alapján történik. Ha a beiratkozáskor megnevezett igények alapján a Társadalomtudományok – intenzív angol szakra jelentkezők száma meghaladja a 39-et, akkor a nyelvvizsga angol nyelvből lesz megszervezve. A nyelvvizsgán az első 39 diák nyer felvételt az angol szakra. A sikeresen nyelvvizsgázó (első 39) diákok a felvételi átlagok (media de admitere) és a mellékelt ábra alapján lesznek beosztva a IX. D és IX. F osztályokba az intenzív angol szakra. Abban az esetben, ha az intenzív német szakra jelentkezők száma meghaladja a 13-at, akkor német nyelvből szervezünk nyelvvizsgát. A német nyelvvizsga esetében azok a diákok nyernek felvételt az intenzív német szakra, akik a nyelvvizsgán az első 13 helyen végeznek. Ha az intenzív német szakra az igények száma kisebb lesz, mint 13, akkor azok a diákok nyernek felvételt, akik ezt a szakot igényelték, és azok a diákok, akik az angol nyelvvizsgán a 39. hely után teljesítenek. Ha a beiratkozás után 39 diák igényli az intenzív angol szakot és 13 az intenzív német szakot, akkor nem lesz szükség a nyelvvizsga megszervezésére. Ha a diákok közül valaki nem szeretne részt venni, vagy objektív okok miatt nem tud részt venni a nyelvvizsgán, a felvételi átlaga alapján beosztjuk arra a szakra (társadalomtudományok – intenzív angol vagy társadalomtudományok – intenzív német), amelyen a nyelvvizsga után szabad helyek maradnak.
  • IX. E osztály: Matematika–informatika – intenzív angol szak (109-es kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. E osztályban folytatják tanulmányaikat további vizsga nélkül.
  • IX. G osztály: Informatika – intenzív informatika szak  (108-as kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. G osztályban folytatják tanulmányaikat további vizsga nélkül.
  • IX. AK osztály: Római katolikus teológia – intenzív angol szak (115-ös kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. AK osztályban folytatják tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében.
  • IX. BK osztály: Természettudományok – intenzív angol/német szak (112-es kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. BK osztályban folytatják tanulmányaikat. Azt, hogy az osztályon belül ki milyen szakon (intenzív angol vagy intenzív német) fogja folytatni tanulmányait, a beiratkozáskor megnevezett igények és a július 25-én megszervezett nyelvvizsga eredményei fogják eldönteni. A IX. BK osztályba felvételt nyert diákok tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében fogják folytatni.
  • IX. CK osztály: Társadalomtudományok – intenzív  angol/német szak (114-es kóddal rendelkező osztály) – azok a diákok, akik erre a szakra nyernek felvételt, már a számítógépes elosztás és a beiratkozás után tudják, hogy a IX. CK osztályban folytatják tanulmányaikat. Azt, hogy az osztályon belül ki milyen szakon (intenzív angol vagy intenzív német) fogja folytatni tanulmányait, a beiratkozáskor megnevezett igények és a július 25-én megszervezett nyelvvizsga eredményei fogják eldönteni. A IX. CK osztályba felvételt nyert diákok tanulmányaikat a Mihai Viteazul utca 15. szám alatt, a volt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum épületében fogják folytatni.

  • A kialakult osztályokban az utólagos cserék nem engedélyezettek.
  • Az osztályfőnökök kinevezése szeptemberben történik meg.

A vezetőségi tanács 162/2022. július 11-i határozata alapján a nyelvvizsga 2022. július 25-én lesz megszervezve.

Eseménynaptár

2024. május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix