Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő, 2017 – Kézdivásárhely

 

„Lehet rossz a tankönyv, lehet rossz a tanterv, csak a szívünk legyen a helyén.”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte Zsigmond Emese a 2017-es Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő versenyző csapatait a díjkiosztó ünnepségen, kihangsúlyozva a magyar tanárok „nemzetvédelmi” feladatát a magyar nyelv tanításában. A Napsugár gyermeklap főszerkesztője Péntek János professzor úr előadására hivatkozva megállapította, hogy a történelem során más-más tartalommal telik meg a „magyar” szó. Európa azonosította már a magyar embert veszedelmes nyilakkal, majd katolikusokkal és orvosokkal is. Ma már filozófiával, logikával, szenvedéllyel, és amint ezen a hétvégén láthattuk, játékkal is azonosíthatjuk a magyar nyelvet.

Számunkra a vetélkedő nemcsak a tárgyi tudás összemérését jelenti, hanem értékes időt is, amely alatt figyelhetünk egymásra, és csapatként lélegezhetünk. Minden évben az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége megszervezi a KAV-ot a Magyar Nyelv Napjai keretén belül, melyen mi, diákok, kreativitásunkról, fogalmazókészségünkről és csapatszellemünkről tehetünk bizonyságot. Idén, a reformáció 500. évfordulóján, főként a bibliai szállóigékre és a váratlan nyelvi feladatokra alapoztuk felkészülésünket, amelynek eredményes vége lett. A Bolyai Farkas Elméleti Líceumot két csapat is képviselte az országos versenyen, egyikük a kovásznai csapattól két ponttal lemaradva második helyezett lett, a másik pedig dicséretben részesült.

Iskolánk képviselői:

Épkézláb ÉKESSZÓLÓK csapat (XI. E)- dicséret:

  • Góga Andrea
  • Koós Imola
  • Magyari Zsuzsanna

Felkészítő tanár: Sikó Olga-Anna

GATYÁBA RÁZOTT SZÓKUKACOK csapat (XI. A)- második hely:

  • Jánosi Mária
  • Portik Kriszta
  • Portik Sándor Szilárd

Felkészítő tanár: Fekete Erzsébet-Noémi

Köszönjük a tanárnők fáradhatatlan munkáját és segítségét, valamint azt, hogy minden alkalommal igazgatják utunkat a nyelv művelésében és ápolásában.

Jánosi Mária és Portik Kriszta

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix