Testvériskolák

A bajai III. Béla Gimnázium és a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, valamint a Marosvásárhelyi Református Kollégium közötti testvériskolai kapcsolat 2007-ben kezdődött, amikor a három iskola igazgatói: Polgár László, dr. Bálint István és Horváth Gabriella, Székely Emese, valamint Baja város polgármestere, Révfy Zoltán, aláírták a testvériskolai szerződést. Ezáltal megerősödött az a kapcsolat, amelyet a már korábban létrehozott Baja–Marosvásárhely Baráti Egyesület megalapozott.

A szerződés aláírásától kezdődően a bajai diákok küldöttsége minden évben  iskolánkba látogatott, és a bolyaisok is viszonozták a látogatást. A kapcsolat nem merült ki ezekben a látogatásokban, hanem közös projektjeink is voltak: 2010-ben alkalom nyílt egy szakmai cserére a két iskola tanárai között; 2011-ben történelem és magyar szakos tanárok vezetésével a két iskola diákjai együtt kerestek fel erdélyi és dunántúli történelmi és irodalmi emlékhelyeket; 2014–15-ben tanárcserére is sor került, melyben több mint 30 tanár vett részt a két iskolából. Ezeken az alkalmakon a tanárok vendégtanárként órát látogattak és tartottak, a diákok meg órákon vettek részt a vendéglátó iskola megfelelő évfolyamán. Maradandó élmények, emlékek születtek ezeken a látogatásokon, hisz a két ország meglehetősen eltérő iskolai rendszere mindig adott okot a rácsodálkozásra és meglepetésre, ismeretekben való gazdagodásra és elmélyülésre.

image001

A testvériskolai kapcsolatban az eltelt évek alatt kb. 300-300 diák vett rész mindkét részről. Ez a kapcsolati lehetőség továbbra is adott az iskolák bármely diákja számára. 

image002

A testvériskolai kapcsolatban az eltelt évek alatt kb. 300-300 diák vett rész mindkét részről. Ez a kapcsolati lehetőség továbbra is adott az iskolák bármely diákja számára. 

image003

                                                                      

Barátságok köttettek, kiadványok, előadások, vendégszereplések, kiállítások születtek.

Reméljük, e határon átívelő kapcsolat diákok generációinak fog a jövőben is felejthetetlen pillanatokat nyújtani.

Nagy Judith Emőke és dr. Kálmán Attila

            

Școli Partenere

            Relația dintre școlile noastre a început în 2007, când directorii instituțiilor de învățământ, Polgár Laszló, dr. Bálint István, Horváth Gabriella si Székely Emese, precum si primarul orasului Baja, Révfy Zoltán au semnat un acord de parteneriat la Tîrgu Mureș. Prin semnarea acestui acord cele trei instituții, III. Béla Gimnázium, Baja, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” și Liceul Teologic Reformat au început un proces, care a implicat atât profesorii cât și elevii celor trei licee. Începând din 2007 în fiecare an o delegație de elevi și profesori a vizitat școala noastră, și noi la rândul nostru am onorat invitația lor. Am avut și alte proiecte comune: în 2010 câțiva profesori au avut ocazia de a cunoaște sistemul educațional din unitatea înfrățită, având șansa de a ține lecții timp de o săptămână în acea școală. În 2011 câțiva profesori de limba maghiară și istorie au vizitat împreună cu un grup de elevi locuri istorice din Transilvania și din zona de vest a Ungariei. În 2014- 2015 am avut un schimb de experiență dintre profesorii celor trei instituții, la care au participat circa 30 de profesori. Cu ocazia acestor schimburi de experiență profesorii și elevii au avut parte de experiențe de neuitat., Sistemul educațional fiind atât de diferit atât elevii cât și profesorii au avut prilejul de a vedea metode de lucru diferite și de a afla lucruri noi.

În acești ani cca. 300 de elevi din cele două locuri au avut ocazia de a vizita instituția înfrățită. Participarea la acest proiect este deschis oricărui elev al școlilor.

S-au născut prietenii, dar și expoziții, prelegeri, spectacole, etc. Sperăm că această relație va reuși încă foarte multă vreme să ofere experiențe de neuitat generațiilor următoare de elevi.

 Nagy Judith Emőke , dr. Kálmán Attila

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30