Rövid történeti áttekintés

Iskolánk független belső diákrádiójának elődje az 1954-55-ös tanévben kezdte el működését György Béla és Árkosi László tanárok vezetésével, az iskolaigazgató vagy a párttitkár felügyelete alatt.

1975-től a rádiózás Kolozsvári József elektrotechnikus vezetésével folytatódott. A műsorokat saját készítésű felszerelésekkel közvetítették. (Érdekességképpen az első elektroncsöves erősítő 150 kg-os volt.) Abban az időben minden osztály hangszóróval volt felszerelve, az udvaron csak a '80-as évektől szólalt meg a zene.

Ezután a rádió elhallgatott, és csak 1993-ban indult újra az Öregdiák Világtalálkozó alkalmával. Azóta működik Transz Bolyai Rádió (TBR) néven.

Napjaink

Napjainkban a diákrádió László József tanár úr felügyelete alatt folytatja a közel 65 éves tevékenységét. 29 szerkesztő és technikus lép be minden héten a stúdió színes falai közé, amely már mindannyiunk számára egy kis otthont is jelent. Új ötleteket keresünk, régieket újítunk fel, adásokat szerkesztünk, rendezvényeket szervezünk.

Minden napnak külön zenei stílusa van. Hétfő: mindenes, kedd: jazz&blues, szerda: elektronikus, csütörtök: chill, péntek: rock.

A változatosság célja a kortárs zenei kínálat sokrétű bemutatása. A szerkesztők feladata rendet teremteni a stíluskavalkádban, a technikusok pedig a közvetítések technikai feltételeit biztosítják. Célunk kellemes kikapcsolódást nyújtani diáktársaink számára a szünetekben, ugyanakkor rendezvényeket szerveztünk, szervezünk. A Zenedélután hagyományát immár átadtuk a Zenekörnek, de eseményeink közé sorolhatjuk a Bálint napi vetélkedőt vagy a Humorestet. A technikusok nagyon sok színvonalas eseményben váltak kulcsfontosságúvá. Ki Mit Tud?-ok, évnyitók, évzárók, teadélutánok, előadások, ünnepélyek, megemlékezések hangosítását biztosítják.

A TBR egy szoros közösség, amelyben mindenki sokat tanulhat, valamint szerves részévé válhat a diákéletnek. Ha bárki kedvet kapna a rádiózáshoz, vagy akár a későbbiekben is ezzel szeretne foglalkozni, bátran jelentkezhet a főszerkesztőknél. Tárt karokkal várunk mindenkit!

Főszerkesztők: Csiszér Erika (XII.F), Orza Blanka (XI.F), Csép Vivien (XI.F)

Főtechnikusok: Krivosik Adorján (XII.E), Berecki Hunor (XII.E), Hanusz Attila (XI.G)

Szerkesztőink: Lukács Heni, Molnár Hunor, Pálfi Tamás, Orza Kami, Orza Andi, Zalányi Dávid, Szász Emő, Porkoláb Zsófi, Péter Anna, Márton Adrienn, Láng Borbála, Nagy Andrea, Dumitru Hadassa.

Technikusaink: Tőkés Bence, Jankovits Hunor-Csanád, Simonfi Csaba, Dumrăvean-Kátai Dávid, Kentelki Péter, Szász Attila, Szegedi Zsolt, Miklós Mátyás, Szász Tamás, Florea Sándor, Kecskés Péter.

Csép Vivien és Orza Blanka főszerkesztők

img1

 

Eseménynaptár

2024. július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31