Pályaorientációs GPS - Mi kell a tudatos továbbtanuláshoz?

„Ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá válni, ami lehetnél.” Bertolt Brecht idézete tömören összefoglalja az iskolánkban április 17-én tartott pályaorientációs foglalkozás üzenetét. A végzős diákok figyelmét nemcsak arra hívták fel, hogy a jövő számos új, még ismeretlen szakmát tartogat számunkra (akárcsak boldogság menedzser vagy az okos-otthon gondnok), hanem arra is, hogy a pályaválasztás napjainkban már-már inkább „életpálya-választás.”

Ahhoz, hogy tudatosan válasszunk szakmát, tekintettel kell legyünk érdeklődési köreinkre, képességeinkre, a munkaerőpiac igényeire és arra, hogy mely vágyainkat tudjuk reálisan megvalósítható célokká alakítani. Igyekezzünk a továbbtanulást egy eredményes befektetéssé alakítani, amely az élet bármely területén hasznos képességekhez vezethet el, mint például a kommunikáció, kooperáció, kritikai gondolkodás vagy a kreativitás. Ezek a készségek hozzásegítenek ahhoz, hogy minden helyzetből kihozzuk azt, ami a leginkább szolgálja személyes fejlődésünket. A továbbtanulás a lehetőségek folyamatos megteremtését jelöli, életünk pedig nem egy kötött pályán mozog, ezért fel kell készülnünk a rugalmas alkalmazkodásra.

Az interaktív útbaigazítás egy „Munkaérték kérdőívet” is magába foglalt, amelyet egyénileg kitöltve megtudhattuk milyen munkmód illik hozzánk vagy mi az, ami valóban motiváló számunkra munkavégzés során: anyagi megbecsülés, segítőkészség, kötetlenség, irányítás, presztízs vagy az intellektuális kihívások.

Az előadás arra buzdított minket, hogy folyamatosan frissítsük személyes pályaorientációs GPS-ünket és őszintén keressük a választ a „Ki vagyok én?” vagy a „Miben kell fejlődnöm?” kérdésekre. A tudatos jövőképalkotás tehát azt feltételezi, hogy egy olyan életpályát keresünk, amely számunkra értékes hivatást és társadalmilag hasznos tevékenységet jelent.

Portik Kriszta
XII. A

Eseménynaptár

2023. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix