Generation Europe

A Generation Europe egy nemzetközi projekt amit a németországi IBB (nemzetközi oktatási és ifjúsági csere programok szervezésével foglalkozó szervezet) inditványozott és az Európai Únió Erasmus+ programja is támogat. A projekten belül 15 európai országból, 30 fiatalokkal foglalkozó intézmény dolgozik együtt 10 partnerség keretén belül. Az Outward Bound Románia is része az egyik ilyen partnerségnek, amelyben még egy németországi és egy észtországi ífjusági szervezet is tevékenykedik.

A projekt fő célja a fiatalok aktív állampolgárságának a fejlesztése 3 éven keresztül lehetőséget nyújtva nemzetközi és helyi eseményeken való részvételre. Továbbá, közös célok az együttműködés fejlesztése, illetve az aktív állampolgárság gyakorlása (helyi közösséget érintő probléma beazonosítása, megoldási lehetőségek találása, akcióterv kidolgozása, akcióterv gyakorlatba ültetése, elemzés, következtetések levonása, jövő beli tervek megfogalmazása).

Az Outward Bound Románia a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjai között keresett résztvevőket a projekt megvalósításához. A bolyais csapatot 9 társadalomtudomány osztályos diák képviselte, a 10. F osztály közösségéből, akik lelkesen vetették bele magukat a fejlődésbe és a helyi közösség érdekeit szolgáló minkába, Szőcs Imre tanár úr kiséretében.

A projekten belül, az első nemzetközi ifjúsági találkozó 2018. október 16-27 között került megszervezésre a németországi Gelsenkirchenben. A 10 napos programon az erdélyi, németországi és észtországi fiatalok az ismerkedés, csapatépítés mellett a demokrácia, az emberi jogok és az aktív állampolgárság témáit dolgozták fel. Az ott elhangzottak alapismeretet és kiindulópontot adtak a helyi probléma megoldásához.

Az interaktiv tanulás mellett, nagy hangsúlyt fektettek az ismerkedésre, a különböző intézmények látogatására, a polgármesterekkel, politikusokkal, illetve intézmény vezetőkkel való találkozásokra. Egy kiemelkedő pontja volt a programnak, hogy az Amnesty International képviselője ismertette a munkásságukat interaktív módon. Ugyanakkor, fontos volt az Unperfekthaus meglátogatása is, hiszen ezáltal betekintést lehetett nyerni egy sikeresen megvalosult projektbe.

A napi program két nagyobb részből állt, amelyek egy rövid bemelegitő játékkal indultak. A délelőtti tevékenységekben inkább a praktikus információk megszerzésére esett a hangsúly (amelyeket a következő két évben, és nem csak!, fel lehet használni), a délutáni program inkább a megszerzett információk gyakorlatba ültetéséről szólt. A komoly munka mellett, lehetőség adódott a kikapcsolódásra is, mint például a világhirű Starlight Express musical megtekintésére, vagy más esti tevékenységekre: úszás, korcsolyázás, film- és interkultúrális est megszervezésére (megtapasztalni más országok kulturáit, nézeteit, mentalitását).

           A projekt következő hasonló eseményére 2019. augusztusában kerül sor, Szovátán az Outward Bound-nál. Addig is a fiatalok mindhárom országban arra törekednek, hogy beazonosítsanak egy közösséget érintő problémát, azt körüljárják és megpróbáljanak alternatív megoldásközpontú lehetőségeket keresni a probléma megszüntetésére. A következő ifjúsági találkozón pedig olyan civil aktivizmussal kapcsolatos módszereket, eszközöket kapnak, amelyek segíteni fogják őket a beazonosított probléma megoládásában.

 

 

generation europe

generation europe2

Eseménynaptár

2023. március
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix