Sajtótájékoztató: három Erasmus+ projekt a Bolyaiban

                A péntek, november 23-ra meghirdetett sajtótájékoztatón, a Bolyai tanári szobájában megjelentek a magyar és román nyelvű, írott és elektronikus sajtó képviselői. Jelen voltak a projekteket bemutató tanárok, az igazgatók, bolyais kollégák. Az eseményen úgyszintén részt vett Ioan Macarie, Maros megye főtanfelügyelője.

                Felvezetőjében Mátéfi István igazgató úr kiemelte a projektek jelentőségét az oktatási folyamat kiegészítésében és kiteljesítésében, az igazgatói páros erre irányuló figyelmét, és a tanár-kollégák jelentős megvalósításaként értékelte a bemutatásra kerülő, 2018 - 2020 futamidejű három diákmobilitás projektet.

                Elsőként Jakab Tünde tanárnő mutatta be az "ANDRiOS, a jövőt a mobil eszközök programozása jelenti" ,szakképzés típusú diákmobilitási projektet. Elmondta, hogy a program alapgondolatát a diákok mobil-alkalmazások terén mutatkozó jártassága adta, amelyhez hozzáadódnak az informatika-szakos diákok programozási készségei. E készségek továbbfejlesztését célozza a projekt a mobil-alkalmazások terén, ezért a célcsoportot a X-XI-es matematika-informatika szakos diákok képezik, akik majdani elhelyezkedési esélyeiket is növelik e képzés által.

                A német (Alfatraining) és portugál (Mobility Friends Interkulturális Egyesület) partnerekkel megvalósítandó projekt két mobilitási turnust irányoz elő, mindkettőt 2019 nyarán-őszén: előbb Karlsruhe-ben, majd Barcelos-ban fog 3 - 3 hetet tölteni a résztvevő 16 diák. A képzés lezárultakor a diákok Europass Mobility szakmai tanúsítványt kapnak, amely az európai foglalkoztatási szabvány szerinti, segédprogramozói kompetenciákkal kiegészült felkészültségüket bizonyítja majd.

                A résztvevő diákok kiválasztására ezután következik: december 4 az iratok benyújtásának határideje, december 14-én kerül sor az interjúra, eredményhirdetés 18-án, az óvásokat másnapig kiértékelik.

                A második projektet, melynek címe "Elektronikai témájú innovatív tananyag fejlesztése a köznevelés számára", László József tanár úr, projektfelelős mutatta be. Ez esetben a pályázó a magyarországi Xtalin Mérnöki Tervező Kft., partnerei a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum (a két iskola immár sokéves együttműködéssel büszkélkedik) továbbá a szlovákiai Selye János Gimnázium (Komárom) és az ugyancsak szlovákiai Pro Ratio Alapítvány.

                A projekt célja elektronikai alapismeretek elsajátítása, magas színvonalú készségek kialakítása olyan tematika révén, amely az elméleti alapoktól indul, és a szükséges műszerek és alkatrészek működésén, valamint a mikrovezérlők programozásán át elvezet az egyszerűbb vezérlések megvalósításáig. Célcsoportját a IX-X osztályos tanulók képezik, akiket megadott kritériumrendszer alapján választanak ki. A projekt heti rendszerességgel tartott köri tevékenységen alapul, és extracurriculáris tananyag létrehozását célozza. A tananyag szerzői állandó internetes kapcsolatban állnak majd a szaktanárokkal és a kiválasztott diákcsoportokkal. Mindenik résztvevő iskola egy-egy találkozó helyszíne lesz, és balatoni táborozás is szerepel a programban.

                László tanár úr bemutatta a projektben résztvevő kollégákat: Dávid Anna, Szász Ágota Judit, Kozma Tamás fizika szakos és Balázs Katalin, Ignát Anna, Fejér Magdolna, Jakab Tünde informatika szakos tanárokat.

                Dr. Kálmán Attila tanár úr a harmadik bemutatott projekt felelőse, melynek címe" HealTH AT School", és amelynek megvalósításában Nagy Judit Emőke tanárnő a munkatársa. A bolyaisok partnerei a bajai III.Béla Gimnázium ( az együttműködés itt is sokéves múltra tekint vissza), a 20 Gymnasio Almyrou, Almiros, Görögország és az Integrierte Gesamtschule Nordend, Frankfurt, Németország. A projekt IX-X. osztályos diákoknak szól, célja ráterelni a figyelmet az egészséges életmód alapvető szabályaira, az internet-használat veszélyeire fiatalok körében, valamint az iskolai zaklatások (bullying) következményeire.

                A projekt 2018. szeptember 1 és 2020. augusztus 31 között kerül kivitelezésre, a diákok három helyszínen vesznek részt workshop típusú tevékenységeken: 2019 februárjában a görögországi Almyrosban találkoznak (téma: We are against bullying), majd októberben Frankfurtban, és végül 2020 tavaszán Marosvásárhelyen (Dancing around Europe).

                Várható eredmények: a projektben résztvevő diákok tudatosabban fognak ráhangolódni az egészséges életmód előírásaira, tisztában lesznek az internet-használat kockázataival, és érzékenyebbek lesznek az iskolai zaklatás jelenségére, várhatóan a megelőzés érdekében és az áldozatok védelmében fognak fellépni.

                A sajtótájékoztató végén Ioan Macarie főtanfelügyelő kért szót. Felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét a tanári szoba technikai felszereltségére, és elismerően szólt az iskolában folyó oktató-nevelő munkáról, amely minden bizonnyal a legmagasabb színvonalú a romániai magyar tannyelvű iskolák viszonylatában. Ebben az összefüggésben értékelte a bemutatott projekteket is.

IMG 20181123 121730

IMG 20181123 121747

IMG 20181123 121826

IMG 20181123 121909

IMG 20181123 122153

IMG 20181123 122758

IMG 20181123 123451

 

Eseménynaptár

2024. március
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix