Kezdődik az érettségi írásbeli szakasza!

Az írásbeli vizsgák naptára:

  • július 1. - hétfő: Román nyelv és irodalom – E)a) vizsga
  • július 2. - kedd: Magyar nyelv és irodalom (anyanyelv) – E)b) vizsga
  • július 3. - szerda: A szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgy (matematika, történelem)  – E)c) vizsga
  • július 4. - csütörtök: A szaknak megfelelő tantárgyterületről választható tantárgy  E)d) vizsga
  • július 8. - hétfő: Az eredmények kifüggesztése (12:00 óráig), és az óvások benyújtása (12:00 és 16:00 óra között)
  • július 9–12. - Az óvások elbírálása
  • július 13. - hétfő: A végleges eredmények kifüggesztése.
Fontos tudnivalók az érettségi vizsgákról:

     Az érettségi szabályzat szerint az írásbeli próbákon naponta 7:30 és 8:30 között lehet a vizsgaközpontban megjelenni. A terembeosztásokat reggelente a bejárat mellett elhelyezett nagy hirdetőtáblán, illetve a vizsgatermek ajtaján lehet megtekinteni. 8:30 után a vizsgatételek szétosztásáig a vizsgázók már nem hagyhatják el a vizsgatermeket. (Utána is csak indokolt esetben, egy felvigyázó tanár kíséretében tehetik ezt meg.) A dolgozatot beadni és a vizsgaközpontot elhagyni leghamarabb 10:30 után lehet.

      A kommunikációs eszközöket (mobiltelefonok stb.) reggel, érkezéskor a 38-as teremben kell leadni. A vizsgaterembe segédanyagokat (füzeteket, könyveket, képlettárakat, jegyzeteket stb.), illetve bármilyen típusú elektronikus kommunikációs vagy számolóeszközt bevinni szigorúan tilos! Ezek birtoklása a vizsgáról való azonnali kizárással jár, még akkor is, ha nem használták őket.
    Figyeljünk a vizsgalap titkosított részének kitöltésekor az adatok pontosságára! Azokat csupa nagybetűvel írjuk be a megfelelő helyre. Kerüljük az áthúzásokat, maszatolásokat, hiszen azok megkülönböztető jelnek számíthatnak, s a dolgozat érvénytelenítését eredményezhetik, vagy a felügyelő tanárok újra írathatják. A vizsgalapra csak (egyféle árnyalatú!) kék színű tollal vagy golyóstollal lehet írni, tilos a radírozható golyóstoll használata. Az esetleges rajzokat, grafikonokat ceruzával kell elkészíteni. Számológép, illetve bármilyen más számolóeszköz használata nem megengedett.
    Az írásbeli vizsgák időtartama 3 óra. (Érdemes jól beosztani az időt, ne az utolsó negyedórában ébredjünk rá arra, hogy még mindent át kell írni a piszkozatlapról...) Ahogy azt fentebb már jeleztük, leghamarabb másfél órával a tételek szétosztása után lehet elhagyni a vizsgatermet. Rosszullét, illetve a mosdóba történő távozás esetén az egyik felvigyázó tanár kíséri el a vizsgázót.
Szerdán (E)c) vizsga), illetve csütörtökön (E)d) vizsga) a vizsgázók magyar és román nyelven is megkapják a tételeket. A vizsgatételekben talált esetleges hibákat (megalapozott esetben) természetesen jelezni kell a felvigyázó tanároknak. Ne felejtsük el, hogy a dolgozatok kiértékelésénél csak a vizsgalapra írott válaszok, kidolgozások számítanak, a piszkozatlapra vagy a tételeket tartalmazó lapra írottak nem!
    A vizsga időtartama alatt szigorúan tilos bármilyen segédanyag használata, ahogyan az egymás közötti beszélgetés és a másolás is! A vizsgák elejétől a végéig minden teremben hangot és mozgóképet rögzítő webkamerák működnek. A felvételeket a Maros Megyei Tanfelügyelőség veszi át és ellenőrzi, a személyes adatok kezelésére vonatkozó 677/2001-es törvény (és utólagos kiegészítései) betartásával.
A javítókulcsot naponta a vizsga befejezése után, 15 óra körül  függesztik ki. Azokat délután, vagy másnap reggel lehet megtekinteni.

     A szabályzat értelmében egy líceumi végzős diáknak a következő feltételeket kell teljesítenie az érettségi oklevél megszerzéséhez:

  • eredményesen vett részt az „A" (román), „B" (magyar), „C" (idegen nyelv) és „D" (számítástechnika) szóbeli és gyakorlati próbákon;
  • valamennyi írásbeli vizsgapróbán – E)a), E)b), E)c), E)d) – legalább 5-ös jegyet ért el;
  • az írásbeli vizsgapróbák átlaga legalább 6-os lett.

    Az érettségi vizsgáról kizárt tanulók a következő két vizsgasorozaton (a 2019-es őszi, illetve a 2020-as nyári) érettségin nem vehetnek részt, a korábbi vizsgapróbákon elért eredményeiket sem ismerik el.

A vizsgán való részvételhez kötelező a  személyi igazolvány felmutatása!

Sok sikert kívánunk!

Eseménynaptár

2020. szeptember
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

Cambridge Assessment English

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix