Bolyaisok az Estöri versenyen

A járvány és a megszorítások ellenére a Bolyaisok továbbra is részt vesznek és kiemelkedő eredményeket érnek el nemzetközi versenyeken.

 

Az Estöri versenyt az Esterházy Magyarország Alapítvány szervezi immár ötödik éve. Az alapítvány igy határozza meg a célkitűzéseit: Az Esterházy hercegek és hercegnék évszázadokon át alakították Európa történelmét. Politikusként, diplomataként és hadvezérként szereztek dicsőséget, gyűjtőszenvedélyüknek köszönhetően pedig pompás kincseket és ritkaságokat hagytak az utókorra. Az Esterházyak várai és kastélyai ma Burgenland kiemelkedő kulturális emlékei közé tartoznak, amelyek nem mindennapi környezetben adnak otthont a nagyszámú különleges kiállítási tárgynak. Az Esterházy Magyarország Alapítvány ezen kivételes értékű kulturális javak Magyarországon történő gondozását, megőrzését, kutatását, és a szélesebb közönségnek való bemutatását tűzte ki célul.

A verseny felépítése: első forduló: online kvíz és online magazin címlap készítése; középdöntő: egy kreatív prezentáció és egy videó elkészítése; döntő: a Versenybizottság által előre meghatározott korabeli személy profiljának az összeállítása, ill. felépítése Instagramon és az adott korszakkal kapcsolatos szóbeli és gyakorlati kreatív feladatok.

A 2020–2021-es tanévben 75 csapat jelentkezett az egész Kárpát medencéből (Magyarország, Erdély, Felvidék és Kárpátalja). A Bolyai Farkas Elméleti Líceum 10. évfolyamából Forró-Bathó Eszter-Anna (10. F), Fogarasi Szabolcs és Papp Benjámin (10. D) képviselték az iskolát (az első fordulóban Farkas Róbert is tagja volt a csapatnak). Az idei verseny témája: FÉRFI ÉS NŐI SZEREPEK. HOGYAN ÉLTEK ELŐDEINK A 19. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN?

A középdöntőbe jutott 28 csapat között a Bolyaisok is jelen voltak. A február 19-én lezajlott online középdöntő után 14 csapat jutott a döntőbe. A marosvásárhelyi csapat a részt vevő csapatok közül a legnagyobb pontszámmal jutott tovább a döntőbe, egyedüli erdélyi csapatként. Ez az első alkalom, hogy bolyais csapatnak sikerült a döntőbe jutnia, amelyre április 30-án kerül sor a kismartoni (Eisenstradt, Ausztria) Esterházy kastélyban.

Munkáikat a következő linkeken lehet megnézni:

www.estori.hu

Facebook

YouTube

https://www.estori.hu/cimlap/121

dr. Kálmán Attila

Eseménynaptár

2024. június
H K Sz Cs P Sz V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix