Március 15. – a Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzős diákjai emlékeznek

2022. március 12-én a Rákóczi Szövetség újabb lehetőséget biztosított egy megemlékezéssel egybekötött kirándulásra, amelyen jómagam és 31 végzős diák vettünk részt Benedek Timea tanárnő kíséretében.

Március 15. közeledtével az 1848–49-es eseményekhez kapcsolodó helyeket látogattuk meg, ezzel is leróva tiszteletünket az akkori hősök előtt. Egy körutat tettünk meg, amely során érintettük Orbán Balázs sírját, az agyagfalvi nemzetgyűlés emlékművét, a székelykeresztúri Gyárfás-kúriát, az Ispán-kutat, Fehéregyházát és Segesvárt. Azokon a helyszíneken, amelyek kötődtek a forradalomhoz, koszorúkat helyeztünk el.

Az első megállónk Szelykefürdő volt, ahol Orbán Balázs, a legnagyobb székely sírjánál hajtottunk fejet, majd meglátogattuk a Mini Erdély Parkot.

A második megállónk az agyagfalvi nemzetgyűlés emlékét őrző műemlék, ahol a székelyek megpróbálták egyesíteni Erdély nemzeteit a császári és orosz csapatok ellen, kevés sikerel.

A következő megálló Székelykeresztúron a Gyárfás-kúria volt, ahol a híres költő, Petőfi Sándor utolsó éjszakáját töltötte, mielőtt másnap Bemmel Segesvárra indult volna. Állítólag a kúria körtefája alatt írta az Egy gondolat bánt engemet című versét, amelyet utolsó estéjén a házigazda lányának szavalt el. Itt helyeztük el az első koszorúnkat.

Végül Fehéregyháza felé vettük az irányt, ahol a második koszorú az Ispán-kútnál került elhelyezésre. Ezen a helyen látták utoljára élve Petőfit Lengyel József vallomása szerint.

A fehéregyházi Petőfi Múzeumban a segesvári csatát ábrázoló makettet és a költő életének fontos mozzanatairól tudhattunk meg többet. Ugyancsak koszorút helyeztünk el a majdnem 400 hős honvéd tömegsírjának állíttatott emlékműnél.

Az utolsó megálló Segesváron volt, ahol a diákok falépcsőjén felmentünk az evangélikus templomhoz, megcsodáltuk a lent elterülő várost, majd kaptunk szabad programot, hogy magunk is szétnézhessünk a vár szűk utcáin.

Igazán tartalmas és érdekes kirándulás volt, amely bővítette tudásunkat az 1848-49-es eseményekről és feledhetetlen élményeket adott mindnyájunknak. Igazán örülök, hogy résztvehettem!

Sütő Karola, XII.D

Eseménynaptár

2024. március
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix