Tájékoztatás a római katolikus teológiai osztályba jelentkezők számára

A marosvásárhelyi, jelenleg a Bolyai Farkas Elméleti Líceum keretében induló katolikus 9-es osztályba való bejutás előfeltétele egy külön képességvizsgán való részvétel.

A nyolcadikos diákok figyelmét felhívjuk, hogy a képességvizsgára való iratkozás érdekében május 10-12 között a saját iskolájukból igényeljék a beiskolázási űrlapot (anexa fisa de inscriere), amelyhez szükséges mellékelni a származási iskola által kiállított igazolást, hogy  a gimnáziumi évek során egy tanévben sem volt a diák magaviselete kisebb mint 9-es és egy igazolást az V-VIII osztályos vallás tantárgyból szerzett médiáról. Ezen kívül mellékelni kell diák keresztlevelének másolatát, eredeti orvosi igazolást, plébánosi ajánlást.

Iratkozni a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Mihai Viteazul utca 15 szám alatti helyszínének a titkárságán lehet május 15-16-án, amikor helyben kerül még kitöltésre egy szándéknyilatkozat, hogy tudomásul veszik és elfogadják az iskola belső rendszabályzatát.

A képességvizsgára május 19-én, 12 órától kerül sor. Ez csak egy szóbeli próbát jelent, ahol a jelentkező egy imát/verset mond el és megindokolja miért szeretné tanulmányait a római katolikus teológiai osztályban folytatni. Az írásbeli vallási ismeretek ellenőrzését helyettesíti az V-VIII. osztályban szerzett vallás éves médiák 2 tizedes pontossággal kiszámított átlagmédiája, tehát külön készülést ez a képességvizsga nem jelent.

Mindenkit biztatunk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, amennyiben egy keresztény, katolikus értékrend mellett egy kiváló közösségben minőségi oktatás és sok közösségi élmény mellett szeretné folytatni középiskolás tanulmányait.

Részletes tájékoztatás:

A római katolikus teológiai osztályba a bejutás az országosan egységes módszertan szerint, külön KÉPESSÉGVIZSGA alapján történik. A hatályos módszertan és határidők kapcsán a Maros Megyei Tanfelügyelőség honlapján érhetőek el az aktuális információk.

A teológiai osztály képességvizsgájára
a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Mihai Viteazul utca 15 szám alatti helyszínének a titkárságán lehet BEIRATKOZNI, a minisztérium által meghatározott időpontokban: 2023. május 15-16.

A képességvizsgára való iratkozáshoz SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK listája:

- beiratkozási lap (anexa la fișa de înscriere) – a származási iskola adja ki május 10-12 közöt

- igazolás, hogy a gimnáziumi évek során egy tanévben sem volt a diák magaviselete kisebb mint 9-es – az iskola adja, ahonnan a diák jön (eredeti)

- igazolás, amiből kiderül az V-VIII vallás tantárgyból szerzett média – az iskola adja, ahonnan a diák jön (eredeti)

- keresztlevél másolata

- orvosi igazolás (eredeti)

- plébánosi / lelkészi ajánlás (zárt borítékban) – jelentkezhetnek nem katolikus, más felekezetű diákok is

- nyilatkozat a felvételiző és szülei részéről, amelyben tudomásul veszik és elfogadják az iskola belső rendszabályzatát (a beiratkozáskor az iskolában kell kitölteni az erre vonatkozó nyomtatványt)


A teológiai osztályba történő felvételi a hatályos, általános módszertan értelmében az iskola által szervezett KÉPESSÉGVIZSGA és a gimnáziumi tanulmányokat záró vizsga, illetve a gimnáziumi tanulmányi átlag figyelembe vételével történik.

A KÉPESSÉGVIZSGA két próbából áll

1. Szóbeli próba – ennek eredménye lehet elfogadott/visszautasított. Kizáró jellegű.
a) szóbeli előadásmód ellenőrzése egy ima vagy egy vers elmondása/előadása által
b) a jelölt megindokolja, miért szeretné tanulmányait a római katolikus teológiai osztályban folytatni.

2. Vallási ismeretek ellenőrzése
A jelenleg hatályos módszertannak megfelelően az írásbeli próbát helyettesíti az V-VIII. osztályban szerzett vallás éves médiák 2 tizedes pontossággal kiszámított átlagmédiája, amely egyenértékesítésre kerül.
A bejutáshoz szükséges minimális követelmény, hogy ez a média nem lehet kisebb, mint 7,00!

A képességvizsga időpontja: 2023. május 19. A vizsga 12 órakor kezdődik, a beosztást az iratkozókkal iratkozáskor közöljük.
Eredményhirdetés: 2023. május 22-én kerül sorra, esetleges óvások után a végleges eredmény közlése május 26-án.
A kisérettségi eredmények után július 5-én validálja a megyei bizottság a bejutott diákok listáját, a bejutási média alapján.

Azok a diákok, akik nem jutnak be, vagy akik bejutottak, de nem akarják elfoglalni a helyet (ebben az esetben írásban közlik ezt, s kiveszik a jelentkezési dossziét), július 6-én visszakapják a beiratkozási lapot, s részt vehetnek a számítógépes elosztáson. A bejutott diákok, akik elfoglalják a helyet, nem vesznek már részt a számítógépes elosztáson.

A BEJUTÁSI MÉDIÁNAK – a teológiai képességvizsga, a gimnáziumi tanulmányokat záró vizsga – a hatályos módszertan alapján történő kiszámítása a következő szabályok alapján történik:
MFA = (MA+APT) : 2

Rövidítések feloldása:
- MFA : Bejutási média (media finală de admitere)
- APT: Képességvizsga eredménye – Vallási ismeretek felmérésének médiája (media de valorificarea cunoștințelor religioase), az V-VIII. osztályban szerzett vallás éves médiák 2 tizedes pontossággal kiszámított átlagmédiája
- MA: Felvételi média (media de admitere), az országos felmérés (evaluare nationala) átlagmédiája

Aki kollégiumi bentlakást igényelne, kérjük kövesse a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium honlapját (https://mustarmag.info/index.php/szent-imre-kollegium.html), vagy érdeklődjön a This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. email elérhetőségen, illetve a (+4)0744-997-042 telefonszámon.

Eseménynaptár

2024. május
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix