Elkezdődött a Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny

 

Ha a bölcs a Holdra mutat, a félkegyelmű csak az ujjat látja. Nézzetek tovább.”

Ezekkel a szavakkal köszöntötte az Erdély minden szegletéből érkező versenyző diákokat a megmérettetés előtt dr. Dávid László rektorprofesszor.

A verseny elnöke emellett azt is hangsúlyozta, hogy minden generáció azt hiszi, az ő feladata megváltani a világot, de az is fontos, hogy az emberek megőrizzék az értékeit. Annak ellenére, hogy összemérik tudásukat a tanulók, vannak a versenyzésnél jelentősebb dolgok is, mint például az, hogy szellemi társakat, barátokat találjunk, jól érezzük magunkat és továbbadjuk tapasztalatainkat. Ezután a tanárokhoz szólt, és Noam Chomsky szavait idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy tanítani a legszebb dolog, és ahhoz, hogy „felemeljük a világot, fel kell emelnünk az oktatását.”

A professzor úr után a verseny fő szervezője, Mátéfi István igazgató úr, arra biztatta a diákokat, hogy ismerjék meg a tudományok titkait és szépségeit, valamint vigyék tovább a Bolyai szellemét. Végezetül pedig a tanfelügyelő-helyettes, Illyés Ildikó, mondta el beszédét, aki szintén e kutató és kitartó szellemiség megőrzését tanácsolta a tanulóknak.

A megnyitó után néhány szervező véleményére is kíváncsiak voltunk, ezért először dr. Szakács Juliannát, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Biofizika Tanszékének egyetemi adjunktusát kérdeztük arról, hogyan éli meg zsűritagként ezt a vetélkedőt. Elmondása szerint ez egy nagy és fontos megmérettetés mind a diákok, mind a tanárok számára; különösen örül, hogy ismét részese lehet a Bolyai Farkas Fizika Tantárgyversenynek, és reméli, hogy az elkövetkezendő években egyre több diák fog jelentkezni a verseny hagyományának megőrzése érdekében.

Ugyanakkor, a Fabinyi Rudolf Kémia Tantárgyverseny alelnökét, Patek Enikő Erzsébet bolyais kémiatanárt is a szervezői élményeiről kérdeztük, és megtudtuk, hogy ez a vetélkedő lehetőség arra, hogy a romániai magyar középiskolások objektíven és a tanrendszer kritériumainak megfelelően mérjék fel tudásukat, valamint azt is, hogy a már 12. alkalommal megrendezett Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyversenyen résztvevő diákok főképpen logikájukra és algoritmikus gondolkodásukra kell, hogy támaszkodjanak. A tanárnő hangsúlyozta, hogy bár sokan kudarcként élik meg, ha nem végeznek az első helyeken, a verseny arról is szól, hogy szembenézzünk a kudarcokkal, és diagnosztizáljuk önmagunkat a hibák elkerülése végett.

A megnyitó emlékeit felidézve mi is kívánjuk, hogy a résztvevők eredményes és kellemes hétvégében részesüljenek, valamint számos élménnyel és tapasztalattal gazdagodjanak!

Jánosi Mária és Portik Kriszta

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

DSC 0141

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

Bolyai Farkas Multidiszciplináris Tantárgyverseny 2017

Eseménynaptár

2024. március
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix