Hogyan indul a II. félév a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban?

Hétfőn, 2021. február 8-án iskolánk a sárga forgatókönyv szerint nyitja meg kapuit.

Ennek értelmében, az elemi osztályosok, a VIII. és a XII. osztályosok jelenléti oktatásban vesznek részt az órákon, a többiek online tanulnak majd a február 8-12. időszakban (a járvány alakulásának függvényében minden hét végén értesíteni fogunk mindenkit a következő hét szabályairól).

Az Oktatási Minisztérium és Egészségügyi Minisztérium közös 3.235/93-as számú rendelete szerint a jelenléti oktatás a következő szabályok szerint fog működni a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban:

 1. Továbbra is kötelező lesz a maszk viselése az iskolában a diákok és a tanárok számára egyaránt. Nem kell maszkot viselni tornaórákon, ezeket amennyire lehet, próbáljuk a szabad levegőn megtartani, a tanároknak pedig figyelmeztetniük kell a diákokat, hogy ne érintsék meg kezükkel az arcukat.
 2. Reggel minden diák a főbejáraton (Bolyaiak szobrával szembeni bejárat) lép be az iskolába. Az épületbe való belépés előtt mindenkinél testhőmérsékletet mérünk.
 3. Az órák időtartama 50 perc. A szünetek időtartama 10 perc. Minden osztály minden második szüneten mehet le az udvarra a mellékelt táblázat szerint. Szünetekben az udvarra a bentlakás épületének hátsó, sportcsarnok felőli kijáratán lehet menni. A pedagógusok a szünetben is felügyelik a diákokat, hogy mindig érvényesüljenek a fizikai távolságtartás szabályai. Ha a diákoknak óra közben szükséges mosdóba menni, a tanárok engedélyezik azt.
 4. A tanulók érkezési ideje alatt a kapuk és az osztálytermek ajtói nyitva lesznek a felületek megérintésének elkerülése érdekében.
 5. Kézfertőtlenítés után a tanulóknak egyenesen az osztályterembe kell menniük.
 6. A padokba a tanulók névsor szerint fognak ülni. Mindenki abban a padban foglalja el a helyét, amelyre a neve fel van ragasztva. Tilos a helyeket cserélni.
 7. Az oktatás úgy lesz megszervezve, hogy mindegyik osztály mindvégig ugyanabban a tanteremben vesz részt az órákon.
 8. Az iskola folyosóin ki vannak jelölve azok az útvonalak, amelyek megfelelő távolságot biztosítanak a közlekedő személyek között. Ezeket az útvonalakat kötelező mindenkinek betartani.
 9. A tanintézmény és a tantermek bejáratánál fertőtlenítőszer van elhelyezve. Az iskolába, illetve a tanterembe való belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés.
 10. Amennyire lehetséges, órák közben is nyitva fogjuk tartani a tantermek ajtaját, hogy a diákok és a tanárok ne érintkezzenek a kilinccsel. A tantermeket a diákok érkezése előtt 30 percen keresztül, majd szüneteként 10-10 percet, illetve órák után is szellőztetni fogjuk.
 11. A mosdókban folyamatosan biztosítva lesz a tisztító- és a fertőtlenítőszer.
 12. Folyamatosan takarítani és fertőtleníteni fogjuk azokat a közös tereket, ahol a diákok az órák közötti szünetet töltik, a pedagógusoknak pedig ügyelniük kell arra, hogy különböző osztályok diákjai ne érintkezzenek.
 13. Tilos a diákok kölcsönhatásával járó iskolai tevékenységek szervezése.
 14. A tanulók nem adhatják át egymásnak személyes használati tárgyaikat, taneszközeiket.
 15. A testnevelési órák előtt és után a tanulóknak fertőtleníteniük kell a kezüket. Az órák között a sporttermet minden alkalommal ki kell szellőztetni.
 16. A szülők vagy más kísérők nem léphetnek be a tanintézetbe, leszámítva a rendkívüli eseteket, amelyekben szükség van a vezetőség jóváhagyására.
 17. Ha egy diáknál vagy annak családtagjánál igazolják a SARS-CoV-2 vírust, azt azonnal jelenteni kell a tanítónőnek vagy osztályfőnöknek. A tanítónő vagy osztályfőnök jelenti az iskola vezetőségének, akik elkezdik a járványügyi szabályok szerint a hivatalos eljárásokat.
 18. A fizikai jelenléttel zajló oktatás 14 napra lesz felfüggesztve abban az elemi osztályban, ahol egy személynél igazolják a SARS-CoV-2 vírust.
 19. Ha az igazolt eset az általános vagy a középiskolai osztályban jelenik meg, akkor az országos szabályzat szerint el kell végezni a járványügyi ankétot, és tesztelni kell a fertőzött kontaktjait. A vezetőség a közegészségügyi igazgatósággal való tanácskozás után eldönti, hogy vesztegzár alá helyezik a kontaktokat vagy felfüggesztik az oktatást. Ha két igazolt eset jelenik meg, az osztálynak 14 napra át kell térnie az online oktatásra. Ugyanakkor a közegészségügyi igazgatóság elvégzi a járványügyi vizsgálatot, és az iskola vezetőségével közösen eldönti, hogy szükséges-e vesztegzár alá helyezni további személyeket (más osztályokba járó tanulókat, tanárokat, kiegészítő személyzetet).
 20. Az intézmény személyzete köteles jelenteni a vezetőségnek, ha elkapja a vírust, a vezetőség pedig értesíti az egészségügyi igazgatóságot, amely elvégzi a kontaktkutatást és az oktatási intézménnyel közösen eldönti, hogy szükséges-e felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást az intézmény szintjén. A felfüggesztésről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.
 21. A felfüggesztett oktatás újrakezdéséről valamely osztályban vagy tanintézetben a vezetőségnek kell határoznia a közegészségügyi igazgatósággal való tanácskozást követően. A tanítás újrakezdéséről szóló határozatot a megyei vészhelyzeti bizottság adja ki az oktatási intézmény vezetőségének a javaslatára, a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyásával.
 22. Ha a diák krónikus betegségben szenved vagy egy háztartásban él 65 év fölötti, valamilyen társbetegségben szenvedő – ennek következtében veszélyeztetett – személlyel vagy személyekkel, akkor a szülőnek meg kellene fontolnia, hogy elengedie-r a gyereket iskolába vagy inkább tanuljon otthonról online módszerrel, orvosi igazolással.
 23. A szülő beszéljen a gyermekével a folyamatos maszkviselés, a szünetek előtti és utáni kézmosás, az egyedül történő étkezés fontosságáról. Az utóbbi szabály azért fontos, mert evés közben nagyobb a veszélye a vírus cseppfertőzés útján történő terjedésének.
 24. A szülő iskolába menet előtt ellenőrizze, hogy jelentkeznek-e a gyermeken gyomor- vagy légzőszervi bántalmak tünetei. Ha igen, értesítse erről a háziorvost, és ne engedje iskolába a gyermeket.
 25. A szülő gondoskodjon arról, hogy otthoni környezetben a gyerek ne halljon a védekezési szabályok – például a maszkviselés – hasznát kétségbe vonó, netán vírustagadó kijelentéseket. Az ilyen megjegyzések megrendítik a gyermek bizalmát az óvintézkedésekben, és veszélyeknek teszik ki őt.

Mindenkinek könnyű félévet és jó egészséget kívánunk!

Megnyitás új lapon

 

Eseménynaptár

2024. július
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix