Bolyaisok a Gloria Victisen

Az elmúlt héten 10 iskolatársammal együtt lehetőségem adódott részt venni a 2021. október 21-23. között megrendezett Gloria Victis nevű 1956-os emlékünnepségen, amelynek Budapest adott otthont. Ennek a programsorozatnak a legfőbb célja, hogy az '56-os forradalom és szabadságharc emlékét segítse átadni a mai fiataloknak, mindezt helyszínekhez és élményekhez kapcsolva.

Csütörtök reggel elindultunk a hosszú útra a Református Kollégium számos diákjával együtt. Annak ellenére, hogy a többség nem ismerte egymást, jókedvet biztosított az újonnan megismerkedett csapat, melynek köszönhetően szempillantások alatt Budapest forgalmas utcáin találtunk magunkat. Amint megérkeztünk a hotelhez, szívélyes fogadtatásban volt részünk a szervezők által. Mindig boldogság, izgatottság tölt el, amikor egy Rákóczi Szövetség által megszervezett eseményre megyek. 

Első este, kicsivel az érkezésünk után, meglátogathattuk az Országházat. Termekből termekbe járva megcsodálhattuk festményeinek, tárgyainak, építészeti stílusának szépségeit és mindezek történelmi háttereit.

Másnap egy szenzációs film vetítésén vettünk részt, melynek címe A néma forradalom. Igaz történet alapján készült film, mely egy kelet-német osztályról szól, akik szolidaritást vállaltak a magyar forradalmárokkal kétperces néma csenddel. Szerencsénk volt találkozni Karsten Köhler úrral, aki ennek az osztálynak egyik tagja volt. Fantasztikus érzés volt olyan személlyel beszélgetni a film végén, aki tényleg átélte ezeket az eseményeket, néha még meg is könnyeztem a meghatódottságtól.

Még mindig a film hatása alatt voltam, amikor már indulni kellett tovább, hisz rengeteg program várt ránk. Folytatódott az '56-os ünnepséggel a Budapesti Műszaki Egyetem előtt, ahonnan később fáklyás felvonulás indult, mint ahogyan régen tették a fiatalok a szabadságuk érdekében. Mindenki egy-egy fáklyát vagy zászlót tartott a kezében, mely meghitt élményt nyújthatott. Hosszú út megtételével a Bem térre érkeztünk, ahol koszorúzási ünnepségnek lehettünk részesei. A program - a Rákóczis Légy-Ott! középiskolás találkozó keretén belül- egy Margaret Island koncerttel ért véget.

A sűrű programok után még városnézésre is akadt időnk az utolsó napon, megszemlélve Budapest legfőbb örökségeit. Útravaló szavak után indulhattunk haza hálatelt szívvel, hisz hálásak lehettünk Benedek Timea tanárnőnek, aki lehetővé tette, hogy mindezt megtapasztaljuk, megéljük és velünk tartott. Nem utolsó sorban, a Rákóczi Szövetségnek is köszönettel tartozunk, hogy újra fogadott bennünket, s ezáltal mi is megfelelő módon kifejezhettük tiszteletünket a hősöknek.

„Nem érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

(Márai Sándor: Mennyből az angyal)

Schuster Erna,

XII.A

Feszbukosok20211022 16001620211023 092559

Eseménynaptár

2023. december
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix