Nobel-díjasok és tehetséges diákok XIX. találkozója

 

József Éva biológia szakos tanárnő vezetésével iskolánk három diákja (Péter Márk, Berekméri László és Szilágyi Zsuzsanna) részt vehetett november 10-12 között a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) által szervezett XIX. Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján, amelynek Szeged adott otthont. A találkozó rendkívül érdekesnek ígérkezett, hiszen mi vagyunk az egyetlen határon túli iskola, amely részese ennek a rendezvénynek. Az előadások felé őszínte lelkesedéssel fordultunk és sok új információval gazdagodtunk, illetve az ellátásra sem panaszkodhatunk.

Pénteken tudósok és egyetemisták angol nyelvű prezentációit hallgattuk meg, biológia és orvostudomány témakörökben. Dr. Roska Botond a „How to Become a Successful Scientist” (Hogyan válj sikeres tudóssá) című előadásával felkeltette érdeklődésünket, miközben egyik sikeres kutatását ismertette a retina rendellenességeit érintő génterápiás megoldásokról, ezáltal motiválva a jelenlévő diákokat a kutatásra. Elnyerte a tetszésünket az, ahogyan a tudós kifejtette karrierének alapjait, fejlődését, ugyanakkor kitért hibáira és bukásáira is. Ami leginkább kiemelkedő eredményeihez segítette az a benne rejlő szüntelen vágy környezetének megismerése iránt és az a végtelen türelem és kitartás, amelyet pályafutása során tanusít.

Ezt követően sor került egy kerekasztal beszélgetésre is a magyarszági orvosis egyetemistákkal, ahol elmesélték tapasztalataikat az egyetemet és az NTA programját illetően. Ezután pár hallgató bemutatója következett az NTA keretein belül végzett kísérleteikről, ezek közé tartozik a hamis emlékeink keletkezésének magyarázatáról végzett kutatás, az élesztőgomba eredetéről és keletkezéséről szóló ismertetés és egy lehetséges megoldás bemutatása a zöldhályogra.

Később újabb, kutatók által készített előadásoknak lehettünk fültanúi a rákos megbetegedésekről, agyfunkcióink változatosságáról különböző egyedekben és a poszttraumás stressz szindrómáról (PTSD).A továbbiakban az NTA-ról kaphattunk egy kis ismertetőt, ahonnan megtudhattuk, hogy a program célja az orvostan- és biológia szakos hallgatók érdeklődésének felkeltése a laborkutatás iránt.

A díjkiosztó ünnepségen színpadra hívták a programban résztvevő tanárokat és az előadókat, ezután részt vehettünk a gálaesten, amelynek része volt egy komoly hangvételű zenei produkció és egy gálavacsora. Megjegyeznénk, hogy az este felettébb jó hangulatban telt el, ez részben köszönhető az égősorokkal díszített terem mesei hangulatának is.

A szombat délelőttöt a Genetikai intézet meglátogatásával töltöttük el, ahol a DNS károsodás és Sejtmagi dinamika kutatócsoport tevékenykedik. Sok új információt tudtunk meg az áramlási citométer müködéséről és felhasználásáról a sejttanulmányozásban, illetve a sejttenyésztésről, ahol lehetőséget kaptunk mikroszkóppal vizsgálni HeLa sejteket.

Bár az időt nem állíthatjuk meg, de arra mindig lehetőségünk van, hogy emlékeinket és tapasztalatainkat megőrizzük. Ha nem is közvetlenül, de az események hatást gyakoroltak ránk és elképzelésünkre a jövőnket illetően, hiszen egy élményekkel teli és hasznos tanulmányi kirándulásban volt részünk.

Szilágyi Zsuzsanna Tímea
X.C osztály

Eseménynaptár

2024. március
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Oldalaink

Erasmus+

YouTube

Cambridge Assessment English

Nemzeti Tudósképző Akadémia

BolyaiArt

bolyaisok

vilagtalalkozo

appendix

bolyaischola

fizika

appendixappendix